Nominering til Kulturministeriets Illustratorpris

Illustrator Rasmus Meisler er nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Udvalget begrunder nomineringen med følgende: "Der et noget filmisk over Rasmus Meislers illustrationer til økogyseren ”Nord” af Camilla Hübbe. Man kan nemt forestille sig tegningerne omsat til levende billeder. Der er bevægelse. Og der er dybde og front i de smukke illustrationer, som udgør en fornem scenografi til teksten. At Meisler arbejder som animator fornægter sig ikke. Blandingen af tusch og akvarel giver en særlig materialitet i måden landskaberne portrætteres på. Billederne væver sig ind i teksten, og romanen fremstår gennemillustreret, nogle steder blot som en farvet baggrund, der slår tonen an. Nogle af tegningerne har et collageagtigt præg. Andre har talebobler, lydord og rammer, hvilket peger på tegneseriens formsprog. Farverne er dæmpede og afstemte inden for en afgrænset farvepalet. Rasmus Meisler har en lethed i stregen, som minder om bladtegnerens ubesværethed.

Den nordiske mytologi spiller en fremtrædende rolle i romanen. Nidhug optræder som et grufuldt slangelignende væsen. Mimer som et kødfuldt, ensomt hoved. Meisler formår at modernisere mytologien, sådan at eksempelvis den syngende vædder bliver afbildet som en ung Iggy Pop. Her bliver opslagene nærmest psykedeliske i deres gengivelse af musikkens rytme. Der er dog også tråde tilbage i historien. En tegning af en hule ud mod havet, en lavt hængende måne og en mand i forrådnelse minder om en gravering af franske Gustave Doré fra 1800-tallet. Det er uhyggeligt og ildevarslende – og imponerende". 

Kulturminister Mette Bock overrækker Kulturministeriets priser til årets børne- og ungdomsbøger den 22. marts. 

Camilla&Rasmus©LenaPaaske.jpg